Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 26 mars 2017

Klar seger i genrepet

I den sista träningsmatchen innan seriespelet drar igång besegrades seriekonkurrenten Degerfors IF med 3–0 hemma på Kopparvallen. Båda våra startande forwards, Linus Tornblad och Emil Bellander, gjorde mål. Även Simon Helg blev målskytt.

Till skillnad från matchen mot IFK Norrköpings U21-lag klev Björn Westerblad in på innermittfältet istället för Pekka Lagerblom. På topp spelade Linus Tornblad istället för Samuel Holm. Det var väntade skiften och startelvan kan mycket väl vara den som också sparar i premiären.

Vi började matchen ganska piggt, hade bra fart och kom fram bra i djupled, men när vi kom till den sista avgörande passningen för att skapa en öppen målchans, så saknades den rätta kvaliteten. Degerfors fick lite mer att säga till om efter en dryg kvart. Därefter spelade vi lite för omständligt i vårt anfallsspel, samtidigt som vi såg lite för bekväma ut, inte satte press och hade lite problem med Degerfors djupledsspel.

Vi kunde ändå ta ledningen i den 30:e minuten. Vi fick en frispark på egen planhalva sedan Jens Jakobsson blivit neddragen. Jonatan Asp spelade till Alberto Catenacci, som rullade vidare till höger där Jon Birkfeldt slog en lång lyra mot vänster innerposition en bit utanför straffområdet där en degerforsare skulle nicka hem till egen målvakt. Linus Tornblad var dock vaken, förutspådde det hela och sprintade på, tog bollen före målvakten Oskar Klasson, rundade denne och rullade in 1–0.

Det var mycket kul att se den aktionen. Det finns många spelare som är bekväma i den typ av situationer och inte tror sig komma åt bollen, men som forward har man, och ska ta, chansen att stressa försvarsspelare och målvakt till misstag, vilket nu lönade sig.

Vi hoppades att målet skulle ge en injektion, men vi hade fortsatt vissa problem med Degerfors djupledsspel, men när Alexander ”Nutt” Andersson fick bästa läget ur vänster innerposition i den 42:a minuten så sköt han utanför.

Minuten senare ökade vi istället på till 2–0. Efter ett anfall till vänster och inlägg av Jonathan Asp, fick Degerfors bort bollen i förstaläget, men genom hög aggressiv press återvann vi bollen och kunde etablera spel utanför Degerfors straffområde där Jon Birkfeldt vann bollen. Efter att även Jens Jakobsson, Linus Tornblad, Emil Bellander, Marijan Cosic och Björn Westerblad deltagit i ”andravågen” med fyndigt och snabbt kortpassningsspel – hittade Jens Jakobsson fram till Simon Helg som stegade fram strax utanför straffområdet något till vänster och behärskat pricksköt in bollen invid den vänstra stolproten.

Vi inledde också den andra halvleken piggt. Vi klev fram på ett bättre sätt än avslutningen av den andra halvleken med ett aggressivare och mer fartfyllt spel. Fortsatt slarvade vi en del i de avgörande momenten, men vi skapade också en del chanser, som i den 57:e minuten då Björn Westerblad störtade fram i straffområdet och Emil Bellanders skott på returen räddades av en försvarare på mållinjen.

Vi hade dock fortfarande lite problem med DIFs djupledsspel. I den 68:e minuten kom Saragon Abraham helt ren (ur misstänkt offsideposition), men Gustav Jansson var bra ute och kunde avvärja det svaga avslutet.

Fem minuter senare var Saragon Abraham på väg igenom igen, men denna gång vinkade assisterande domaren Mark Josef från Norrköping för offside. Denna gång var den också klar.

I den 76:e minuten ökade vi på till 3–0. Jonatan Asp vann boll till vänster, vid mittlinjen, och vi höll i bollen på mittplan till vänster innan Alberto Catenacci från sin position strax till höger om mittcirkeln slog en mycket fin boll i djupet till vänster där Simon Helg stormade fram i full fart in i straffområdet och precis innan kortlinjen spelade in bollen framför målet, där Emil Bellander bara hade att skarva in bollen. Det var ett mycket fint och snabbt anfall, som bara tog fem sekunder från tempoväxlingen med Catenaccis fina passning till bollen var i mål.

Vi bytte sedan ut båda anfallarna, varvid Simon Alexandersson och Samuel Holm kom in. Båda fick varsitt friläge direkt. I den 78:e minuten stormade Samuel Holm fram i högerinnerläge, men hastade iväg avslutet och sköt utanför. Minuten senare lade Simon Marklund (också han inbytt) fram en mycket fin boll till Simon Alexandersson, men Alexandersson blev lite avvaktande och fastnade tyvärr på målvakten.

Samuel Holm hade ytterligare ett par lägen, men det första fick han inte riktig träff på framför mål och andra gången sköt han utanför efter fin genomlöpning i vänsterinnerposition.

Vi hade bra kontroll på matchen i den andra halvleken även om vi svajade till i de bakre leden några gånger och framåt kunde vi ha gjort fler mål. Även om Degerfors saknade några tongivande spelare på grund av skador, så är givetvis 3–0 mot en seriekonkurrent ett mycket bra resultat. Det finns dock saker att vässa på.

Precis som mot Norrköping hade vi vissa problem i försvarsspelet, men jag tycker att vi understödde varandra bättre, låg tätare och kunde på så sätt städa upp när någon gjorde ett misstag. Några gånger sattes vi också på prov efter slarvigt bolltapp högre upp i banan, när vi hade många spelare framför bollen. Dessa måste förstås minimeras.

Backlinjen var densamma som har spelat de flesta matcherna i tränings- och cupspelet:
Jon Birkfeldt, Alberto Catenacci, Johan Ramhorn, Jonathan Asp.
Det var gott att se Jonathan Asp tillbaka, som klev av tidigt mot Norrköping. I mittförsvaret måste vi fortsättningsvis vara mer alerta på djupledsspelet och på vår högersida måste vi hjälpas åt att täppa till, genom att flytta över spelare och att Marijan Cosic tar ett större ansvar.

Marijan Cosic, Björn Westerblad, Jens Jakobsson och Simon Helg har utkristalliserat sig som vårt främste mittfält för tillfället. Björn Westerblad som började på bänken mot Norrköping svarade för en stark insats och visade därmed hur viktig han är genom sitt uppoffrande spel. Det är också Jens Jakobsson, men han måste vara mer noga med bollen än mot Degerfors och inte kladda så mycket.

Simon Helg, som varit så vass under försäsongen, hade inte samma medgång mot Degerfors, där han inte kom loss på samma sätt som vi blivit bortskämda med och han slog bort en del inlägg. Men han gjorde ändå ett mål och svarade för ett mycket fint assistarbete, vilket visar på vilken kravbild vi har på honom.

På topp gjorde alltså båda våra startande forwards mål, vilket är gott att se. Det var Linus andra fullträff under försäsongen och Emils sjätte. Våra inbytta forwards skapade också vassa lägen. Totalt sett har vi gjort 21 mål på 7 matcher under försäsongen alltså 3 mål i snitt per match. Trots tappen av viktiga poängspelare visar vi på en fortsatt mycket god målproduktion!