Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 21 mars 2017

Hattrick av Emil Bellander

Vi besegrade ett reservbetonat IFK Norrköping på bortaplan med klara 4–1. Det var ett för svagt motstånd för att vi ska kunna dra några större växlar, men offensivt skapade vi en hel del och det var givetvis kul att vårt nyförvärv Emil Bellander blev tremålsskytt.

Det var drygt två veckor sedan vi slog tillbaka BKV Norrtälje med 6–0. Tre spelare som då inte kunde spela på grund av skador och sjukdomar var nu tillbaka och fick speltid. Simon Alexandersson gjorde efterlängtad comeback efter lång frånvaro, även om det bara blev ett kortare inhopp. Alberto Catenacci och Jens Jakobsson har dock spelat kontinuerligt även om de inte var med mot BKV. Catenacci tog åter plats i mittförsvaret. Jon Birkfeldt flyttade ut som högerback och Hampus Holmgren vilade. På innermittfältet tog Jakobsson plats istället för Björn Westerblad.

Vi började helt okej och Simon Helg var mycket nära att ge oss ledningen redan i den sjunde minuten. Efter en fin boll från Alberto Catenacci löpte Simon Helg fint och blev helt ren men sköt strax utanför den högra stolpen.

Dessvärre tvingades Jonathan Asp utgå redan efter tio minuter. In kom i stället Lucas Öhrn som å andra sidan fick värdefull matchträning.

Hemmalaget såg ut att vara på väg in i matchen och Gustav Jansson tvingades till en fin fotparad efter att vi hade gått bort oss dessförinnan. Direkt därefter ställde vi om på ett fint sätt och tog ledningen i den 13:e minuten. Marijan Cosic slog en lång boll från eget straffområde in på hemmalagets planhalva, som Emil Bellander och Samuel Holm pressade sig till. Bellander höll i bollen och spelade ut till vänster där Simon Helg störtade fram, in i straffområdet och spelade in bollen framför mål dit Samuel Holm löpt. Målvakten Julius Lindgren svarade för en stark räddning, men Emil Bellander var påpassligt framme och satte returen. Vi tog bara 14 sekunder på oss från att Cosic lyfte upp bollen till den var i mål.

Vi ökade trycket efter målet och skapade fler fina möjligheter där Simon Helg, som vanligt, var företagsam på vänstersidan.

I den 16:e minuten klippte Emil Bellander till med ett långskott som gick strax utanför den vänstra stolpen.

Fem minuter senare fick Samuel Holm på en fin träff med ett långskott, bara aningens för högt då bollen tog i nedkanten på ribban och studsade på fel sida om mållinjen.

I den 25:e minuten slarvade vi men Gustav Jansson kunde avvärja Jakob Lindahls avslut.

I den 37:e minuten fick Samuel Holm på ett nytt tungt långskott i ribbans undersida, men denna gång var Emil Bellander framme på returen och nickade in 2–0. Även denna gång började Simon Helg anfallet från vänster.

Under andra delen av första halvlek, hade vi inte samma tempo i spelet som under den första halvan, men när vi höjde tempot hotade vi dock på ett bra sätt och kunde alltså även göra ett andra mål.

Fem minuter in på andra halvlek slarvade Jon Birkfeldt bort bollen på högersidan, hemmalaget kunde ställa om och fick en billig straff när Jakob Lindahl gick omkull i straffområdet i kamp med Lucas Öhrn. Gustav Jansson gick åt rätt håll men kunde inte stoppa Eric Smiths elvametare som var hård och välplacerad till vänster.

Gustav Jansson tvingades göra en bra räddning innan vi vaknade till igen. I den 55:e minuten skapade sig Pekka Lagerblom ett fint läge utanför straffområdet, men gick lite för mycket på kraft och sköt utanför den högra stolpen.

I den 58:e minuten ökade vi på till 3–1 efter ett inkast och snabbt anfall till höger. Jon Birkfeldt kastade från egen planhalva en bit in på motståndarnas planhalva. Emil Belander tog emot och lade bollen kort till Marijan Cosic som tog fart in mot straffområdet och lade sedan ut bollen till höger. Samuel Holm löpte till höger i straffområdet och avvaktade lagom för att Marijan Cosic skulle inta position framför målet. Passningen var perfekt och Cosic hade därmed inga problem att trycka bollen i mål. Det tog bara 12 sekunder från inkastet till målet.

Vi tog därefter åter kommandot i matchen.

I den 61:a minuten var Samuel Holm mycket nära att göra mål från nära håll men målvakten lyckades rädda med ett ben.

I den 66:e minuten ökade vi på till 4–1. Simon Helg svarade för ett fint förarbetade till vänster när han tog sig in i straffområdet och spelade in till Emil Bellander som vände om något till vänster i straffområdet och prickade in bollen via den högra stolpen, efter att målvakten varit på bollen, men inte tillräckligt.

Två minuter senare slog Simon Helg en frispark i högerinnerläge i ribban. Helg fick inte riktigt foten runt bollen för att skruva ned bollen i det främre krysset. Bollen tog ett par meter från stolpen, men marginalerna på foten är som bekant små.

I den 69:e minuten var Samuel Holm nära igen men även denna gång svarade målvakten för en kvalificerad räddning.

I den 86:e minuten var det nära att vi släppte in mål då Catenacci inte riktigt hängde med i djupled. Gustav Jansson gick ut avvärjde men Catenacci halkade och kunde inte slå bort returen, men Gurra hann precis hem i målet för att göra en fin räddning.

Kort därefter kontrade vi vasst och fint genom nyinsatta anfallsparet. Fredrik Alm lade fram bollen till Simon Alexandersson som ur friläge var på väg att störta mot mål när han blev neddragen av Sebastian Detterman. Hemmaspelaren blev så klart målchansutvisad.

Jens Jakobsson var sedan nära att sätta 5–1, men högerskottet skruvade sig från det vänstra krysset och tog i stolpen. Det var därmed den fjärde ramträffen från vår sida.

Eftersom hemmalaget spelade semifinal i Svenska Cupen dagen innan denna match kunde de inte ställa upp med annat än ett reservlag och med många unga spelare. Hemmalaget hade dock en ”äldre” backlinje än oss med tre spelare som vars gemensamma matchsumma uppgår till mer än 200 allsvenska matcher (Marcus Falk-Olander, Eric Smith och Nikola Taklic).

Totalt sett kändes motståndarlaget mer som ett division II-lag och då ska vi ju naturligtvis vinna klart, men vis av erfarenhet vet vi att det inte alltid är så lätt. Visst fanns det en del att anmärka på, som i försvarsspelet där vi trots allt släppte till en del chanser genom några slarviga aktioner men där vi också hade lite för svagt understöd och öppnade därmed för ytor. Stundom gick vi också ned i lite för lågt tempo, men det är lätt hänt med tanke på motståndet. Jag tycker ändå att vi har försökt hålla upp tempot väl mot båda norrlagen (tälje och köping).

Självklart skulle vi ha behövt lite bättre motstånd för att kunna matcha det betydligt tuffare motstånd vi får i Superettan. Vi har ju en match kvar innan dess, mot Degerfors, men genrep är alltid genrep, vilket brukar prägla dessa typer av matcher.

Gustav Jansson fick visa att han besitter goda kvaliteter genom några riktigt fina ingripanden.

Försvarslinjen har visat sig stå pall hyfsat mot tufft motstånd och det är nu upp till bevis för våra unga grabbar att lyfta sig ytterligare om vi ska kunna vara med och slåss om den allsvenska plats som kan rädda vår förening.

Naturligtvis var det ett avbräck att Jonathan Asp tvingades kliva av så tidigt. Det var lite avigt för ersättaren Lucas Öhrn att spela till vänster i backlinjen, men även Jon Birkfeldt och Alberto Catenacci hade vissa problem att hitta rätt. Som vanligt var Johan Ramhorn den mest stabile i backlinjen och vi ser naturligtvis fram emot att tvillingbrorsan Sebastian kommer tillbaka. Vi har ju också högerbacken Hampus Holmgren att tillgå samt framtidsnamnet Adrian Petersson.

På mittfältet fortsatte Simon Helg att imponera och låg bakom tre av våra mål. Även Marijan Cosic visade på fortsatt goda offensiva kvaliteter, låg bakom två av målen och gjorde själv sitt fjärde under försäsongen. Dock måste Cosic hitta ett bättre defensivt spel för att vi ska bli riktigt lyckosamma.

På innermittfältet visade vi åter att vi är jobbiga att möta där varken Pekka Lagerblom eller Jens Jakobsson klev undan i närkamperna. Björn Westerblad fick också speltid i slutet och förhoppningsvis får vi snart tillbaka Fredrik Holster.

Vi har ju också Simon Marklund, Joakim Juhlin och Oliver Bohlin Westman att tillgå på mittfältet

På topp var det riktigt kul att Emil Bellander mer än dubblade sim målskörd under försäsongen och nu är uppe i fem fullträffar. Emil är alltså inte bara stor och stark, han är spelintelligent och har näsa för var målet är beläget. Bellander var också inblandad i det fjärde målet.

Samuel Holm har fått en hel del speltid och har skapat mängder av chanser i de två senaste matcherna. När islossningen kommer kan det bli riktigt kul för vår flyfotade 19-åring, som har tagit ett stort kliv sedan i fjol.

Linus Tornblad, som hoppade in, har sett riktigt bra ut tidigare och svarade också för hela fem mål i dagens 9–1-seger i U21-premiären hemma mot Assyriska! Linus är det hetaste alternativet att starta på topp med Bellander när seriespelet drar igång.

Vi hoppas sedan att Simon Alexandersson kommer tillbaka till fjolårshöstens fina kvaliteter och spetsar då till det ordentligt. Jag tror också att Fredrik Alm kan få en positiv utveckling även om konkurrensen är hård.

På lördag väntar alltså genrep hemma mot Degerfors innan allvaret börjar med match på Finnvedsvallen mot IFK Värnamo söndag den 2 april.