Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 1 november 2012

Pinsamt dagsverke

Den märkligaste fotbollsmatchen som jag upplevt fick en mycket trist utveckling under torsdagen. Vi hade en ledning men slarvade bort den och fick vara nöjda med den poäng det till sist blev .

Precis som vår tränare Andreas Thomsson berättade på den efterföljande presskonferensen, så minns man närmast det som inträffade senast och det minnet är inte roligt även om Mattias Mete kvitterade i slutskedet av matchen. Det jag tänker på är vad som skedde innan kvitteringen.

De som snackade att matchen mot Mjällby var årets sämsta match var ju fel ute. Det vi fick se i dag var på en helt annan nivå, som påminde om den gamla onda tiden, då vi då och då föll igenom totalt i försvarsarbetet. Det var hemskt att se våra spelare agera så viljelöst och stabbigt. Det var verkligen inte bara backlinjen som uppträdde tamt, utan hela laget. Vi hade stor tur som inte åkte på fler mål.

Från onsdagen hade vi med oss en 1–0-ledning. Det var i den 34:e minuten som vi tog ledningen. Anton Tinnerholm stegade in från höger och slog en fin boll till vänster där Kristian Bergström störtade in i straffområdet. Pligg spelade in bollen framför mål och där kunde Viktor Prodell raka in sitt 14 allsvenska mål för säsongen.

Precis innan paus fick Sundsvall ett farligt frisparksläge, liknande det i slutminuten på Norrporten Arena ifjol. Då, liksom nu, klippte Ari Skulason till, bollen tog i muren och i underkanten av ribban. Henrik Gustavsson lyckades sedan freda målet på returen, då Fredrik Holster nickade och Fimpen räddade även när Kevin Walker nickade mot mål.

I den andra halvleken började vi ta över matchen och kom fram i vassare anfall. I den 48:e minuten spelade Oscar Möller in bollen från höger, men Kristian Bergtröm nådde precis inte för att stöta in bollen vid den främre stolpen.  Sex minuter senare slog Jesper Arvidsson in en fin boll från vänster och Tom Pettersson fick öppet läge men sköt över.

I den 58:e minuten fick äntligen Tobias Nilsson sitt eftertraktade frisparksläge. Bollen gick över muren men målvakten Tommy Naurin hann precis rädda.

I den 64:e minuten gick vi till anfall på högerkanten men då slocknade allt ljus på Kopparvallen och strömmen gick i vissa delar av Åtvidaberg. Det var förstås chockartat men jag trodde att vi skulle få ljuset tillbaka, men då problemet låg utanför Kopparvallen i Eons nätstation där en transformator havererade dröjde det för länge innan transformatorn blev utbytt.

Det var verkligen trist att matchen inte kunde återupptas förrän 13.00 idag. Många åskådare kunde av naturliga skäl inte återvända för att se upplösningen. Den extra energin som behövs för att ge spelarna stödet fanns inte under torsdagen. Min förhoppning var ändå att våra spelare skulle kämpa hårt. När de visste att vi kunde gå upp till sjunde plats i tabellen.  Rimligtvis borde också gästerna Sundsvall ha sovit sämre med grubblerier hur de skulle vända matchen och lämna kvalplatsen. Vi hade också tvingats till två tidiga byten då Alberis da Silva fick hjärnskakning redan efter tre minuter och Imad Zatara tvingats utgå på grund av känning i baksida av lår efter 25 minuter. Nu kunde samtliga av våra spelare vila ut och Giffarna hade inte samma fördel, i det hänseendet, om matchen inte brutits då de inte hade gjort något byte.

Summa summarum visade sig att Sundsvall var mer vakna och sugna på att kravla sig upp från kvalplasen än våra spelare att kravla sig upp på den övre halvan av tabellen. Redan från början slarvade vi något otroligt i passningsspelet och brytningarna gick rakt till motståndare beroende på ett svagt fotarbete där många stod på hälarna. Trots allt hade vi ganska bra kontroll på Giffarna inledningsvis .

Kristian Bergström fick en fin chans att nicka in 2–0 i den 79:e minuten, efter fint inlägg av Martin Christensen, men målvakten Tommy Naurin fick fingertopparna på bollen och räddade.

I den 81:a minuten fick Emil Forsberg fritt utrymme att sprinta igenom till höger och han spelade in bollen, Daniel Hallingström slog ett stort hål i luften och Roger Risholt prickade in 1–1. Det dröjde sedan bara knappt två minuter innan Giffarna vänt på steken. Återigen var det Emil Forsberg som tog fart, denna gång till vänster. Daniel Hallingström var passiv och kom på efterkälken och satsade då för att komma ifatt men blev då ett enkelt byte att vända bort varvid Emil vände inåt och placerade in 1–2.

I den 85:e minuten var det mycket nära 1–3 då Johan Eklund sköt i ribbans undersida, där Erik Moberg och Daniel Hallingström agerat mycket passivt i upprinnelsen. Strax innan byttes Mattias Mete in och vi gick ned på en trebackslinje, vilket senare fick effekt. I den 88:e minuten slog Jesper Arvidsson en lång boll in i straffområdet som nickades undan men Martin Christensen skickade in ett stenhårt inlägg som Mattias Mete skarvade in fram till 2–2. Efter ett fint anfall fick Tobias Nilsson ett bra läge men han sköt högt över och matchen slutade med delad pott, vilket trots allt var en stor besvikelse.

Vi hade ett jätteläge att vinna matchen mot ett lag som hade stora problem i sitt försvarsarbete. Det försvarsspel som fungerade så väl mot Mjällby såg vi tyvärr inte skymten av under torsdagen. Det är lite märkligt att när försvarsspelet satt bra mot MAIF var det årets sämsta match, men nu fick vi alltså se på det som var klart sämre. Lika svagt har det inte varit förut men klart sämre än mot Mjällby.

Inte var försvarsspelet speciellt bra heller under onsdagen men om det inte blir bättre på söndag så åker vi på storstryk.

Henrik Gustavsson hade en otacksam uppgift möjligen skulle han ha kunnat täppt till bättre vid den främre stolpen vid 1–2-målet.

Anton Tinnerholm som var företagssam under onsdagen (och låg bakom 1–0-målet) kom inte alls till sin rätt dagen efter. Erik Moberg är ännu inte i matchform för allsvenskt spel och det var därför extra olyckligt att Alberis da Silva blev skadad. Daniel Hallingström har varit trygg större delar av hösten, men tappade helt fokus under torsdagen. Inte heller var Jesper Arvidsson med i defensiven.

På mittfältet var det också trist att formstarke Imad Zatara tvingades byta. Martin Christensen gjorde ett piggt inhopp offensivt, men arbetet togs inte i defensiven. Tobias Nilsson fick äntligen chansen från start (förts startmatchen sedan GAIS borta i början av juli). Offensivt visade han stundtals på goda intentioner och slog vassa hörnor med högertassen, men man måste också gå in i rygg på sin motspelare, löpa och ta duellerna. Tom Pettersson sprang deto mer, kämpade och slet (i varje fall under onsdagen) men koordinationen var inte alltid den bästa.

Kristian Bergström slet också på men fullföljde inte alla löpningar som när han är riktigt vass, bra assist fram till 1–0-målet dock. Med elva assist leder Pligg den allsvenska assistligen två målgivande passningar före kvintetten: Waris Majeed och Martin Ericsson (Häcken), Stefan Ishizaki (Elfsborg), Martin Smedberg Dalence (Norrköping) och Jilon Hamad (Malmö). Kristian har alltså en bra chans att vinna assistligen vilket i så fall skulle vara enormt stort för honom och vår klubb.

Längst fram gjorde Viktor Prodell sitt 14:e mål för säsongen och ligger därmed trea i den allsvenska skytteligan tillsammans med Kalmars Abiola Dauda. Proddan visade intentioner under onsdagen men var inte alls med under torsdagen. Oscar Möller hittade inte alls rätt med tekniken och gör det ofta för svårt med för många moment med bollen. Möller behöver gå mer rakt på mål.

Mattias Mete var inte många minuter på planen förrän han kvitterade. Fyra allsvenska mål under säsongen på den korta speltiden är förstås bra, men det gäller att visa även i U21-matcherna att man förtjänar en plats i Allsvenskan.

Elfsborg ligger i förarsätet i kampen om guldet på söndag och de har all press på sig. En formsak ska det vara enligt dem. Det skulle det också ha varit i sommarens omstart med en Anders Svensson som imponerat i EM. Men då vet vi ju alla hur det gick! Självklart är det inte svårt att tända till inför den här uppgiften. Kunnandet finns helt klart för att störa boråslaget, men då gäller det förstås att ta jobbet på ett helt annat sätt än mot Sundsvall.

Tveka inte utan följ med bussresan till epilogen och tacka av vår tränare Andreas Thomsson på ett värdigt sätt. Läs mer om bussresan här