Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 11 april 2017

Praktfiasko även i hemmapremiären

Vi följde upp den genomusla insatsen i Värnamo med en ny mycket svag match hemma mot IK Frej. 1–2 skrevs förlustsiffrorna till där en utvisning på Jens Jakobsson blev matchavgörande.

Till skillnad från den usla premiären i Värnamo utgick naturligtvis Marijan Cosic ur startelvan efter sin mycket bleka insats. I ett försök att täta defensiven i första hand, flyttades Björn Westerblad ut till höger och gav på så sätt plats för Pekka Lagerblom centralt. Jag har haft på känn att det skulle kunna bli på detta sätt, när vi har så många kvalitativa innermittfältare, inte minst när Fredrik Holster är tillbaka. Med kvalitativa menar jag att det finns kvalitet hos spelarna även om de inte har visat det i seriespelet ännu. Att Björn har spelat till höger är inte heller någon nyhet, han gjorde det ofta förra hösten när Simon Alexandersson hade en roll som ett mellanting av högerytter och högermittfältare och i epilogen mot Ängelholm spelade Björn mer renodlad högermittfältare.

Tillbaka på hemmaplan och på konstgräset hoppades vi att vi skulle sätta en helt annan fart på spelet, så att vi kunde spela runt och igenom det begränsade motståndet, samt att vi skulle uppvisa en helt annan kampmoral. I Värnamo spelade vi det begränsade motståndet rätt i händerna och uppträder man som ett dåligt division II-lag är det inte lätt att besegra ett dåligt Superettanlag.

Mot Frej visade vi upp en helt annan aggressivitet från början och trots att vi slarvade mycket med bollen inledningsvis, uppenbarades bortalagets klara brister när de blev satta under press. Under de 13 första minuterna av matchen hade inte bortalaget kontroll på bollen på vår planhalva en enda gång!

Efterhand slarvade vi mindre, men vi var dessvärre för obeslutsamma när vi fick möjlighet att storma fram i början på matchen. Vi blev stressade, utan att det fanns någon anledning till det, och vi tog felbeslut. Därav skapade vi alldeles för få chanser sett till det nästan konstanta övertaget på Frejs planhalva.

I den 12:e minuten var det dock oerhört nära. Efter dubbla hörnor från vänster. Björn Westerblad slog den andra hörnan fint mot den främre stolpen. Emil Bellander vräkte sig fram bra, Nicken tog i ryggen på Martin Falkeborn och tycktes vara på väg in i det vänstra krysset, men tog i stolpens insida och studsade ut. Frej misslyckades att rensa undan returen och Pekka Lagerblom fick ett fint läge på returen men Joakim Runnemo hann in i press och styrde ut bollen över kortlinjen, men någon ytterligare hörna fick vi inte av domarteamet!

På den efterföljande insparken nickade Pekka Lagerblom fram bollen och Linus Tornblad kunde storma fram, men en dålig touch i sidledsförflyttningen till höger förstörde det fina läget.

I den 14:e minuten kom sedan Frej upp på vår planhalva, fick med sig ett inkast och dubbla hörnor. Vips hade vi bjudit in gästerna och uppträdde passivt och stirrigt på hörnorna. Vi tappade också sedan den fina aggressiviteten som vi hade inledningsvis och när vi inte tryckte upp laget kunde Frej också hitta in i matchen och spela sig fram några gånger, även om kvaliteten hos bortalaget var mycket dålig. Dessvärre sjönk vi också i kvalitet inte minst genom ett alldeles för lågt tempo. Vi vågade heller aldrig på de spelvändningar som tidigare har varit vårt signum och som också är det effektivaste sättet att luckra upp ett samlat motståndarförsvar.

Tack vare den dåliga domaren, Fredrik Klitte från Helsingborg, blev vi också straffade när vi försökte komma tillbaka till det aggressiva spelet vi hade i början. Genom ett antal billiga frisparkar rycktes matchbilden sönder och Frej fick andrum.

Signifikativt var situationen i den 23:e minuten.  Jon Birkfeldt fick ett bra läge att avancera ohotad längs högerkanten men istället för att löpa ned till kortlinjen stressade han iväg ett tidigt inlägg som blev för kort. En bortaspelare nickade bort bollen och Pekka Lagerblom skulle bara nickskarva den lätt till Jens Jakobsson, men nickade slarvigt nog för hårt. Jens var givetvis tvungen att stoppa det farliga omställningsförsöket som var i antågande och bröt klockrent på bollen. Fredrik Klette köpte dock Pontus Åsbrinks skådespelarkonster med hull och hår och gav Jens ett gult kort! Möjligen kan domaren ha gett varningen för farligt spel och några pluspoäng sedan tidigare i matchen hade inte Jens fått av Klette. Det var ju också bra att vår speaker gick handlingarna i förväg, som att han skulle påminna domaren om varningen.

Men precis som varningen Jens fick i Värnamo, när han också träffade bollen, så skulle kort av denna dignitet hagla om det alltid dömdes på detta sätt. När Jon Birkfeldt blev mycket fult stoppad av Adam Gradén i början av matchen då nöjde sig Klette med en tillsägelse. Det är en på tok för ojämn bedömning!

Ju längre halvleken gick desto mer kom Frej in i matchen. Vi blev för långa som lag och när någon eller några försökte pressa så hade vi dåligt med understöd och Frej kunde spela igenom. Det var också mer bortalaget som stressade oss genom försök till hög press än tvärtom i början av matchen. Bortalaget var dock fortsatt slarvigt och vi fick fina möjligheter att ställa om, men dessvärre var vi inte på hugget.

Som exempel kan nämnas läget i den 26:e minuten. Simon Helg drev på bra centralt, men det var oerhört trist att ingen annan rusade på för att öppna vägar! Björn Westerblad och Jon Birkfeldt halvlullade bara på högerkanten. Linus Tornblad och Emil Bellander var också passiva. Anfallet strandade med en meningslös tremeterspassning av Jon Birkfeldt till Jens Jakobsson som slog en missriktad boll ut över långlinjen.

I den 29:e minuten skapade bortalaget sin första målchans. Efter en hands på en bortaspelare (men utebliven frispark) tappade vi koncentrationen. Johan Ramhorn och Jon Birkfeldt lyckades inte täta till vänster (sett från Frejs sida). Lukas Sunesson kunde därmed sprinta ifrån och spelade snett inåt bakåt där Dida Rashidi (som Pekka Lagerblom tappat bort i hemjobbet) fick bra läge i straffområdet men Gurra fällde sig bra och räddade till inkast.

I den 36:e minuten var det nära igen. På nytt tappade vi på vår högersida och efter inspel var Joakim Runnemo nära att toffla in bollen, men den smet precis utanför den högra stolpen. Johan Ramhorn täckte nästan bort möjligheten, men Jens Jakobsson tappade Runnemo i hemjobbet.

Vi kom dock tillbaka i slutet av halvleken. I den 37:e minuten slog Jon Birkfeldt en bra boll i djupet till höger. Emil Bellander var först lite vek i kampen med Alie Sesay men fick tag i bollen när frejspelaren klantade sig i försök att täcka till inspark. Bellander avancerade in mot mål och lyfte bollen till en helt sopren Simon Helg vid bortre stolpen men tyvärr blev Helg lite stressad av målvakten som kom ut och Helg lyfte bollen över målet. Det ska vara mål där!

I den 41:a minuten fick vi ett nytt bra omställningsläge, men återigen var vi för obeslutsamma vilket innebar att vi tappade fart och Frej hann hem. Sedan när vi väl fick in bollen i straffområdet var Emil Bellander slarvigt nog offside annars hade han också kanske kommit mer rätt till bollen och inte lyft den över som han nu gjorde i klar offsideposition.

I den 44:e minuten slog Jon Birkfeldt en mycket fin boll från sin position vid mittlinjen långt ut till höger. Emil Bellander bröstade tyvärr ned bollen lite för löst till Linus Tornblad, som fick vända ut men fick in bollen till Pekka Lagerblom, som lade direkt till Björn i straffområdets högra del. Björn fick dessvärre inte till skottet som fastnade på spelare framför mål. Alie Sesay såg ut att ta med handen, men Klette dömer bara straffar emot oss (två stycken i Ängelholm i fjol). Straff och ett gult kort där hade annars smakat inte minst eftersom Sesay redan hade en ostskiva.

Efter en lovande start följde en dålig prestation under resten av halvleken. Vi skulle verkligen ha behövt det där målet som istället gick i stolpen. Det kunde ha löst upp knutarna. Vi såg ängsliga och stressade ut efter traumat på Finnvedsvallen. Men trots allt var vi det bättre laget och borde haft ledningen in i paus.

Andra halvlek
Det kändes lite otäckt när Nsima Peter kom in i den andra halvleken, men det var vi som började bäst. Vi försökte pressa högt som i början av matchen, men återigen var Klette känslig med pipan. Vi slarvade också en hel del, men det dröjde inte länge innan vi äntligen fick jubla. I den 50:e minuten tog vi nämligen ledningen.

Efter ett frejinkast på vår planhalva till höger vann Jens Jakobsson bollen, men vi lyckades inte få kontroll under vårt omställningsförsök. När Frej lyfte in bollen mot vårt straffområde nickade Johan Ramhorn till Alberto Catenacci som spelade bollen till höger. Jon Birkfeldt slog en lång boll upp på högersidan. Frej nickade bort men Björn Westerblad kunde plocka upp bollen, blev av med den och återvann den. I detta ögonblick fick Björn med sig en frispark en bit in på Frejs planhalva till höger. Jonathan Asp lyfte in frisparken i straffområdet. Emil Bellander nickade, men inte mot mål. En frejspelare försökte nicka undan men för kort och i den andra duellen kunde Jens Jakobsson vinna och nickade tillbaka till Pekka Lagerblom som från sin position precis bakom halvmånen drog till direkt på volley med ett lågt bra skott som satt fint invid den vänstra stolpen, efter att den tagit på Abu Bakarr Suma på vägen.

Det var naturligtvis underbart att få utdelning så pass tidigt i andra halvlek och med tre dåliga halvlekar bakom oss. Förhoppningsvis kunde det släppa för våra spelare, men tyvärr slappnade vi av efter avsparken vilket fick katastrofala följder!

Frej vände hem till egen målvakt efter avsparken och Ruben Åman slog en lång boll som Johan Ramhorn nickade perfekt till Björn Westerblad i mittcirkeln. Björn tittade sig om, men åt fel håll och uppmärksammade därmed inte att Joakim Runnemo klev in från höger, kunde sno bollen, ta fart åt höger (sett från Frejs sida), avancera i innerposition och spela ut till höger där Jakob Glasberg satte in bollen. Jens Jakobsson försökte styra undan bollen men det blev dessvärre en farlig styrning mot den främre stolpen. Eftersom Alberto Catenacci låg alldeles för långt ifrån Nsima Peter, kunde Frejspelaren vara först på bollen och satte dit kvitteringen. Gustav Jansson stod också på hälarna och hann därmed inte ut för att täcka bort möjligheten. Hemjobbet från Pekka Lagerblom och Simon Helg var heller inget vidare och Jens Jakobsson och Jonathan Asps presspel lämnade också en hel del övrigt att önska.

Det är rent förjävligt att vi åkte på det där målet bara 79 sekunder efter vårt mål och endast 28 sekunder efter avsparken! Den käftsmällen behövde vi verkligen inte!

Precis efter avsparken fick vi en frispark i bra läge högerinner 23-23 meter från mål men Jonathan Asp slog den högt över med högerfoten.

I den 55:e minuten svarade Dida Rashidi för en mycket ful bensax bakifrån på Jens Jakobsson, men otroligt nog slapp frejspelaren undan utan varning!

Två minuter senare fick vi äntligen till ett längre anfall och en tempostegring som började likna det spel vi hade på försäsongen, men så skulle Simon Helg spela över och klacka (vilket misslyckades) när han själv kunde slå in bollen framför mål.

I andravågen efter en hörna i den 58:e minuten vann Pekka Lagerblom bollen bra till höger och lade en perfekt avvägd boll in i straffområdet, tyvärr spelade inte Linus Tornblad bollen snett bakåt till Emil Bellander, utan fastnade på målvakten. Bellander kunde dock ha visat sig bättre för att få läget att lägga in bollen i öppet mål.

I den 61:a minuten slog Björn Westerblad ett inlägg från höger och Simon Helg fick ett fint läge med vänstervolleyn, men blev lite stressad av en motståndare och sköt högt över.

I den 64:e minuten försökte vi pressa till oss bollen efter ett frejinkast långt ned till vänster. Det såg också ut att lyckas då Jens Jakobsson tog emot bollen, men mottagningen var riktigt dålig, bollen stack ifrån honom och när han fläkte sig efter bollen kom Nsima Peter i vägen. Det såg dock ut som om Jens träffade bollen, men naturligtvis klarade sig inte Jens från varning denna gång heller! Men att fria när motståndarna gör värre saker går tydligen alldeles utmärkt från Klettes sida!

Jens visste dock mycket väl att han hade en varning och inte låg bra till hos domaren och kan därmed inte ursäktas för att ta en sådan stor risk.

Med en halvtimme kvar av matchen var det naturligtvis oerhört tungt att åka på en utvisning. Inte minst psykologiskt med alla motgångar. Även om vi inte spelade bra efter den vidriga kvitteringen så var vi ändå det spelförande laget.

Dessvärre dröjde det inte speciellt länge innan nästa olidliga smäll kom. Det kändes som vi hade ganska bra kontroll på bortalaget som i sakta gemak försökte pilla boll på egen planhalva, men eftersom Björn Westerblad och Linus Tornblad inte hittade ett bra samarbete till höger och Jon Birkfeldt var alldeles för passiv kunde en felvänd frejspelare få fritt utrymme att vända om i vänsterinnerposition. Alberto Catenacci stötte till och stannade upp det hela tillfälligt men eftersom Pekka Lagerblom följde med ner i knäet på backlinjen öppnades yta för Pontus Åsbrink att klippa till en bit utanför straffområdet. Gustav Jansson var inte på tårna och trots att skottet gick precis över honom tog det i ribban. Jonathan Asp försökte rensa undan returen men slog istället bollen rakt ut till Jakob Glasberg, som fick utrymme att måtta inlägg eftersom Simon Helg alldeles försent försökte löpa ut för att pressa. Johan Ramhorn visade tidigt för Alberto Catenacci att han var tvungen att ta Nsima Peter, men Catenacci stod bara kvar i straffområdet och kniven skar djupt in i hjärtat när en totalt sopren Nsima Peter kunde nicka in bollen vid den bortre stolpen.

Här räddas vi av ribban och får en andra chans, men ändå har vi spelare som slutar spela och bara står och glor. Det är så man kan krevera!!!

Direkt efter målet utgick Emil Bellander och Samuel Holm kom in.

Vi försökte hitta fram i banan trots en man mindre på banan, men dessvärre gick vi inte för fullt när vi fick chansen som i den 74:e minuten då via anföll bra på vänstersidan. Men när Jonathan Asp slog inlägget in i straffområdet så fanns bara Samuel Holm och Linus Tornblad där.

Minuten senare utgick även Linus Tornblad och vi flyttade fram positionerna när Simon Marklund kom in på topp.

Vi skapade ett mycket bra kvitteringsläge i den 77:e minuten. Vi hittade fram i ett bra snabbt anfall på vänstersidan då Pekka Lagerblom slog en fin boll i djupet till vänster där Simon Helg sprintade bra, tog sig in i straffområdet och spelade in bollen framför mål som gick igenom till Jon Birkfeldt vid bortre hörnet av målområdet. Dessvärre missade Jon öppet mål och bollen gick istället till en offsidestående Simon Helg i andra änden av straffområdet vid kortlinjen.

Vi var på gång där så det var jävligt tungt!

Trots att Frej var en man mer lyckades de aldrig föra spelet utan pillade mest boll på egen planhalva, men i den 79:e minuten var vi illa ute. Johan Ramhorn gick bort sig och Dida Rashidi fick chansen eftersom Jonathan Asp stod och sov och blev bortgjord. Gustav Jansson kunde dock tippa skottet till hörna. Det var tur att Dida inte fick på ett bättre skott helt ren mitt framför mål, precis utanför straffområdet.

Därefter lyckades Frej trasa sönder matchen genom att de tilläts fördröja spelet väldeliga vid varje fast situation av domaren. Och eftersom Klette fortsatte att blåsa löjliga frisparkar så blev det många situationer och skådespel, som när Martin Falkeborn lurade på Jon Birkfeldt ett horribelt gult kort.

Vi lyckades ändå skapa några möjligheter i slutet av matchen, men vi var inte på tå för att utnyttja dem. I den 88:e minuten slog Jon Birkfeldt en till synes bra boll till vänster men Simon Marklund fick inte den fart på benen som behövdes för att ta till vara på den öppnande passningen.

I den 92:a minuten fick Samuel Holm ett gratisläge efter att Simon Helgs boll styrts fram perfekt av Nsima Peter, vilket hade gett Samuel Holm ett helt öppet läge i straffområdet, men han stod dessvärre på hälarna och hann inte före målvakten på den bollen.

Sammanfattning
Vi åkte alltså på en ny svidande förlust mot ett svagt motstånd. Det är naturligtvis helt obegripligt hur vi kan uppträda så långt under vår kapacitet. Mot Frej såg det bättre ut än mot Värnamo, men det säger verkligen inte mycket. Frej uppträdde ännu sämre än Värnamo och mötet liknade mer ett i division I än i Superettan, med tempofattigt taffligt spel. Vi var ändå det bättre laget men utvisningen fällde avgörandet och även domaren bedrövliga insats i övrigt förstörde den här matchen. Återigen fick vi klart fler frisparkar emot oss än med oss.

Vi visste dock på förhand vad domarna gick för i de båda inledande matcherna och hade vi bara nått upp till normal standard så hade vi åtminstone tagit fyra poäng. Nu har vi nollat, vilket naturligtvis inte är något annat än ett fiasko. Att vi också i fjol stod på noll poäng efter två matcher var en helt annan sak, då vi inte hade hunnit nå upp i kvalitet med alla nya spelare, men i år har vi ju varit på en helt annan nivå på försäsongen.

Faktum är att vi inte lyckades få iväg fler avslut än mot Värnamo (8 stycken) och bara 2 på mål (6 i Värnamo)! Dessutom fick vi bara 3 hörnor mot 8 i Värnamo.

Gustav Jansson hade ingen bra dag, var inte alert på det första målet och inte heller på ribbskottet rakt över honom som sedan Frej utnyttjade returen på. Dessutom var passningsspelet svagt.

Backlinjen var återigen mycket svag. Problemen kvarstod på vår högersida där Jon Birkfeldt var för passiv och missade alldeles för mycket i passningsspelet. Några gånger slog Jon fina bollar, men det räcker inte.

Samarbetet med Alberto Catenacci var fortsatt dåligt och Catenaccis agerande på andra målet var hemskt att beskåda och han missade även markeringen på det första målet.

Precis som tidigare var Johan Ramhorn den ende som hävdade sig någorlunda, med för det mesta bra ageranden, inte minst i huvudspelet, men han missade också några gånger.

Jonathan Asp hade det åter tufft på vänstersidan med ett flertal missar och passivt agerande.

På mittfältet som var helt under isen i Värnamo, fick vi i varje fall se ett litet lyft. Björn Westerblad kan vi dock kräva mycket mer av och bolltappet innan kvitteringen var verkligen inget vi vill se från en så rutinerad spelare.

Pekka Lagerblom var ändå en injektion med stundom resolut spel och även lyckosam på huvudet, även om han var ytterst delaktig i utvisningen genom den dåliga nicken som tvingade Jens att ge sig in i situationer som felaktigt gav varning. Pekka missade också lite för mycket i övrigt för att man ska vara nöjd, men svarade för ett fint mål.

Jens Jakobsson blev alltså utvisad efter två varningar. Vid första tillfället var han tvungen att gå in i situationen men andra gången ställde han själv till det för sig. Jens har för vana att dra på sig många kort under tidigare år och vi gillar ju när han visar en aggressiv sida, som han inte gjorde i Värnamo, men det måste naturligtvis finnas balans och värderande i situationerna.

Simon Helg var piggare än i Värnamo, men kan så oerhört mycket bättre. I det defensiva arbetet är han på nivå under fjolårsvåren och inte som under den lyckosamma fjolårshösten.

På topp var vi alldeles för inaktiva för att vi ska vara dominanta. Emil Bellander ser ut som i början av försäsongen orörlig, tappar boll i och med att han står på hälarna och kommer också fel i många nickdueller.

Linus Tornblad visar inte heller upp den fina löpvilja och rivighet som vi sett under försäsongen och båda slarvar för mycket med boll. Båda våra forwards har visat upp en alldeles för svar förstatouch på bollen i säsongsinledningen.

Samuel Holm och Simon Marklund fick möjligheten att visa upp sina kvaliteter genom sina inhopp. Det är inte lätt att hoppa in i numerärt underläge, men bättre än så här kan de förstås. Viljan att springa och kämpa måste alltid finnas!

Den 11 juni ifjol tvingades Sebastian Ramhorn kliva av matchen hemma mot Halmstad. Nu tio månades senare var han tillbaka och utgjorde mittlås tillsammans med tvillingbrorsan under slutskedet. Vi måste naturligtvis ge Sebastian lite tid att stegra in i det i lagom takt men det är ett gott tecken att han är på gång.

Nu väntar vi också på att få se Fredrik Holster tillbaka på planen igen och till matchen mot Örgryte får vi tillbaka Isac Lidberg från avstängning.

Nu måste verkligen alla ta sig samman och åtminstone visa en sjuhelsikes vilja och kämpaanda för att vi ska börja plocka poäng och börja den rejäla klättringen i tabellen som är fullständigt nödvändig för vår överlevnad!