Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 12 maj 2015

Vi måste ta det här på allvar!

Vi slarvade åter bort viktiga poäng efter hemska 2–3 hemma mot Djurgårdens IF. Inte känns den vidriga förlusten bättre av att vi lyckades vända underläge till 2–1 för att sedan återigen tappa till en ny uddamålsförlust.

Vi började matchen förtroendeingivande och var spelförande genom ett vägvinnande passningsspel och spelvändningar. I den nionde minuten gick Victor Sköld i väg bra i djupled och spelade in bollen från vänster. John Owoeri fick ett jätteläge framför mål men missade tyvärr bollen.

Vi hade flera giftiga inspelsförsök där vi inte riktigt fick träff på bollen under den första delen av första halvlek. Defensivt hade vi också bra koll på Djurgården, men efterhand agerade vi mer passivt och i den 26:e minuten tilläts Nyasha Mushekwi nickskarva, men Henrik Gustavsson var med på noterna.

Det dröjde emellertid bara ett par minuter innan 0–1 föll efter ett inlägg från höger kortlinje av Kerim Mrabti nickade Nyasha Mushekwi bollen ut till Daniel Berntsen som tog ett par kliv in i banan och klippte in bollen vid den främre (vänstra) stolpen. Kort senare var Nyasha Mushekwi nära att peta in 0–2 men nådde som tur var inte inspelet från Kerim Mrabti.

Efter en tveksam period repade vi åter mod och vi hade en jättechans till en kvittering i den 32:a minuten. Victor Sköld stressade målvakten Kenneth Höie som fick bollen ifrån sig och bollen gick rakt ut till John Owoeri som fick öppet mål, men en försvarare han täcka undan i sista stund.

I andra halvlek fick vi en riktig smakstart med kvittering redan i den 48:e minuten. Ammar Ahmed slog en fin spelvändningsbill till höger där Martin Christensen avancerade in i banan och släppte ut bollen till John Owoeri som spelade in i straffområdet från höger. Martin Lorentzon vände om i straffområdet och spelade tillbaka till Kristian Bergström som via Emil Bergströms fot sköt in 1–1.

Matchen öppnade sedan upp sig. Vi spelade oss långt fram i banan och i den 63:e minuten bröt John Owoeri in från vänster men sköt utanför den bortre stolpen. Vi var dessvärre också oaktsamma i det defensiva arbetet och gästerna skapade några farliga lägen. Henrik Gustavsson storspelade dock och räddade avsluten från Nyasha Mushekwi, Daniel Berntsen, Kerim Mrabti och Alexander Faltsetas.

I den 62:a minuten kunde vi stället ta ledningen. Kristian Bergström bröt bollen i eget straffområde och efter fint samspel mellan Victor Sköld och Ruben Lameiras, spelade Ruben in bollen centralt in på Djurgårdens planhalva där Kristian Bergström lade en fantastisk boll i djupled till John Owoeri, som kyligt lyfte in 2–1 över målvakten.

Dessvärre varade inte ledningen mer än ett par minuter för i den 64:e minuten kunde en helt sopren Nyasha Mushekwi nick in Haris Radetinac inlägg från höger.

I den 67:e minuten slog John Owoeri ett inlägg från vänster mot den bortre stolpen. Martin Christensen klippte till på volley, målvakten räddade, men vi fick ingen hörna.

I den 70:e minuten drog Ammar Ahmed iväg ett fint skott mot den högra stolpen men Kenneth Höie gjorde en svettig räddning.

Matchen stod och vägde, men så i den 85:e minuten tilläts Nyasha Mushekwi åter vara helt ren framför mål och han nickade in det förödande 2–3-målet efter Tim Björkströms inlägg. Henrik Gustavsson var på bollen men kunde inte hindra den från att gå in via den vänstra stolpen.

I slutet skickade lagledningen fram allt vi hade och vi fick ett visst tryck, men Daniel Hallingströms nick i den 91:a minuten blev för brant för Simon Skrabb.

Jag har sett en hel del andra allsvenska lag så här i säsongsinledningen och det känns rent ut sagt förjävligt att vi med våra tekniska kvaliteter och förmåga att brodera fina anfall får så usel utdelning på det. Som en jämförelse är ju inte lag som Falkenberg och Halmstad i närheten av vad vi kan, men vad det går ut på är att vinna matcher.

Vi började bra mot Djurgården men så verkade vi plötsligt komma på att Haris Radetinac är i det andra laget och han är ju bra. Helt plötsligt fick han agera i ytan till höger, där vi var extremt passiva, första målet kom också därifrån.

Vi kom tillbaka innan paus men lyckades inte kvittera. Sedan fick vi en kanonstart på andra halvlek, efter ett långt anfall där vi tempoväxlade och hade för en gång den lilla turen att en styrning ställde målvakten.

Trots detta gick vi bort oss i försvarsspelet gång efter annan och det var Henrik Gustavsson som räddade oss kvar i matchen.

Vi gjorde sedan ett väldigt fint omställningsmål, men inte ens det hjälpte för att strida till sista blodsdroppen för att hålla vårt mål fritt från påhälsning. Helt sopren kunde Nyasha Mushekwi få knoppa in 2–2 två minuter senare och vi var tillbaka på ruta ett.

Vi spelade oss fram i banan på ett bra sätt flera gånger, men när vi hade möjlighet att slå inlägg, så skulle vi ta en runda till, blev av med läget och till och med bollen med en livsfarlig omställning som följd.

Fotboll är det allvarligaste som finns, men det verkar inte som flera av våra spelare förstår detta. Fotboll går ut på att göra mål och om man spelar snyggt på vägen, så är det förstås bra, för det är vägvinnande för att nå mål, men ibland verkar våra spelare vara så nöjda med att bara trilla runt, vilket obönhörligen straffade oss så fruktansvärt.

Vi började ju så bra i både offensiv och defensiv, men totalt sett kan naturligtvis ingen i backlinjen få godkänt. Och man kan ju undre hur vuxna allsvenska fotbollsspelare bara tittar på bollen och inte på sina motstånfare!

Martin Lorentzon var passiv till höger och Andreas Dahlén passiv till vänster. Daniel Hallingström började bra, men tappade också fokus. Månz Karlsson fick vare sig till det med passningsspelet eller markeringsspelet.

På mittfältet var Kristian Bergström dominant med ett mål och en assist och låg bakom mycket annat, med sitt positionsspel och löpvilja, men slarvade lite innan 2–3-målet.

Ammar Ahmed var också aktiv, men måsta fullfölja alla situationer och inte trampa så mycket på bollen.

Martin Christensen fick mycket boll och det verkade som han alltid skulle göra det lilla extra istället för att nöja sig med bra mottagningar och få till bra inlägg. Martin hade möjligheten att vräka in inlägg i den här matchen men gjorde det alltså inte.

Ruben Lameiras var också aktiv men spelade med farligt små marginaler och jobbade inte hem i defensiven så mycket som man måste i Allsvenskan.

Victor Sköld började bra med giftighet i sina djupledslöpningar och tuffhet i duellspelet, men föll mer bort i andra halvlek när det blev mycket hawaiispel.

John Owoeri försökte men kunde utnyttjat sin speed ännu mer och söka fler frisparkar. Målet var riktigt fint men visst skulle han gjort mål med öppen kasse redan i första halvlek.

Simon Skrabb kom in i den 65:e minuten istället för Ruben Lameiras och var pigg till en början, men konstrade sedan till det för mycket.

Pontus Nordenberg bytte av Martin Christensen med kvarten kvar men var inte tillräckligt aktiv i det defensiva spelet och fick inte utdelning på sin fysik i offensiven.

Alberis da Silva skickades upp på topp i slutet av matchen då Andreas Dahén utgick. Vi fick ett visst tryck men lyckades dessvärre inte kvittera.

Efter åtta spelade omgångar kan vi konstatera att den här allsvenska upptakten är den sämsta sedan 1978 då vi också bara hade fyra poäng efter åtta omgångar.

Nu gäller det att slicka såren under den dryga vecka innan det är dags för en mycket viktig match borta mot jumbon Örebro SK. Tveka inte utan häng med och stötta våra spelare i den här oerhört viktiga kampen. Läs mer om bussresan här