Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 13 april 2014

En oerhört lättnad

Till sist kunde vi andas ut i hemmamatchen mot nykomlingen Falkenberg. Efter två sena mål av inhopparna John Owoeri (85:e minuten) och Imad Zatara (90:e minuten) kunde vi bärga den trepoängaren som alla krävde.

Matchen mot Falkenberg var verkligen en stor prövning. Det är alltid jobbigt med matcher som alla kräver att vi ska vinna och ännu mer angeläget att ta tre poäng var det förstås efter den traumatiska händelsen på Guldfågeln Arena.

Vi tog direkt kommandot och var ganska giftiga inledningsvis. Kristian Bergström avlossade ett skott från vänster. Målvakten Otto Martler räddade och Ricardo Santos försök till konstspark gick över.

Efterhand spelade vi för långsamt för att hitta ytor, men skapade ändå några lägen. I den 15:e minuten skickade Martin Christensen ett inlägg från höger men Victor Sköld nådde inte fram för att peta in bollen vid den bortre stolpen. Kort senare fick Ricardo Santos ett fint skottläge, strax utanför straffområdet, men fick ingen bra träff på bollen och målvakten räddade enkelt.

I den 32 minuten anföll vi fint på högerkanten. Martin Christensen slog ett fint instick mellan inner- och ytterback och Anton Tinnerholm löpte in i ytan på ett fint sätt och spelade snett bakåt. Victor Sköld sköt dock utanför den bortre stolpen i bra läge med sin högerfot.

I den 40:e minuten slog Kristian Bergström en fin boll på djupet från vänster. Adam Eriksson skulle nicka hem till målvakten, men det blev för löst och Ricardo helt. Dessvärre gick lobben precis utanför den vänstra stolpen.

I den andra halvleken kom vi så småningom igång och satte bättre fart på bollen. I den 54:e minuten kom Martin Christensen i bra läge, strax utanför straffområdet, efter ett fint anfall, men sköt högt över med sin vänsterfot.

Efterhand tappade vi åter tempo, men fick bättre fart och fläkt när John Owoeri byttes in. I den 69:e minuten fick Ricardo Santos ett bra läge i straffområdet men sköt långt utanför.

I den 80:e minuten slog Simon Skrabb ett fint inlägg som Imad Zatara nickade strax utanför i bra läge framför mål. Minuten senare ställde vi om fint. Andreas Dahlén slog en fin boll i djupled, John Owoeri rundade målvakten men hade för hög fart för att hinna trä in bollen innanför stolpen.

I den 84:e minuten var John Owoeri på väg att slita sig fri och blev solklart nedriven i straffområdet. Domaren Markus Strömbergsson från Gävle vinkade helt obegripligt avvärjande trots att han stod i bra position.

Men minuten senare kunde inget stoppa nigerianen. Henrik Gustavsson rullade ut bollen till Andreas Dahlén som på ett tillslag spelade fram till Simon Skrabb som passade direkt till Daniel Sjölund. Ålänningen vek lite till vänster och slog en perfekt avvägd boll som studsade en gång innan John Owoeri bröstade med sig bollen och placerade in 1–0 invid den högra stolpen.

Underbart! Jag var ett tag rädd att Imad Zatara skulle gå på samma boll och att våra spelare skulle ”störa bort” chansen, men Imad höll igen på ett bra sätt så att John fick avsluta. Falkenbergarna ville få det till både offside och hands i sin frustration, men det var ingetdera av dem. TV-bilderna visar att det inte var offside och jag stod perfekt placerad bakom målet för att se att det inte var någon hands utan Owoeri tog ned bollen på bröstet.

Rädslan fanns ändå att vi åter skulle släppa in ett sent mål till, men när vi väl fick hål på Falkenberg så gjorde vi ett mål till i den 90:e minuten. Imad Zatara fläkte sig för att hindra ett inlägg från vänster. Bollen gick till Mohammed Abubakari som slog en långboll som nådde fram till Ricardo Santos. Brassen höll i bollen och petade fram den till John Owoeri, som vände om och spelade vidare bollen in framför mål, där Imad Zatara elegant vände bort två motspelare och i steget skicka in bollen mot rörelseriktningen när målvakten gick åt andra hållet.

Zatara fick även möjligheten att göra 3–0, men gjorde det lite för svårt för sig när han skulle klacka bollen bakom sig efter John Owoeris fina förarbete.

Visst hade vi hoppats på att få en säkrare resa genom matchen och inte behöva jaga mål in i det sista, men vi var inte tillräckligt starka att fylla på med bra och enkla spelalternativ framför våra bollhållare. Genom den sämre bredden i spelet fick vi inte till så många spelvändningar och gjorde det på så sätt ganska lätt för Falkenberg att försvara sig. Vi skapade ändå tillräckligt med chanser för att ta ledningen innan slutskedet. Man måste också tänka på att vi hade stor respekt för Falkenbergs omställningar och vi kunde därmed inte satsa vårdslöst framåt.

Peter Swärdh pratade om tålamod som ett nyckelord och befarade att det kunde ta tid att få hål på Falkenberg, precis som Malmö länge hade problem att göra mål på hallandsgänget. Peter fick så rätt och ska berömmas för sitt agerande att byta ut Victor Sköld redan i paus för att få in mer speed. Många tränare tenderar att dröja för länge med bytena. Simon Skrabb har ännu inte nått upp till sin kapacitet, men Swärdh ser förstås potentialen. Och sedan fullträffen med John Owoeri, som bara glimtvis har presterat väl under försäsongen, men som nu blommade ut rejält. Att trötta ut motståndarna och sedan sätta in extra snabbhet och löpstyrka i slutet av matchen fällde till slut avgörandet. I en taktiskt väl genomförd match.

Henrik Gustavsson hade inte ett enda skott emot sig och men agerade bra i det han behövde företa sig, som när Fimpen var med på noterna och avvärjde utanför straffområdet i första halvlek.

Anton Tinnerholm hade inga större problem att hålla rent på sin kant, även om han fick vara vaksam på Falkenbergs omställningar. 23-åringen kom ofta fram i offensiva attacker även om kvaliteten inte alltid var den bästa.

Daniel Hallingström var som vanligt ett säkert ankare i mitten som städade upp det som gick igenom mittfältet.

Månz Karlsson hade en del brister i passningsspelet men städade också väl även om vi har sett honom aggressivare och mer på tå.

Andreas Dahlén har blivit offensivare i år och vågar gå för fullt när han fått chansen, vilket är kul att se, men fortfarande kan kvaliteten i inläggsfasen höjas. Dalle var med i uppspelsfasen till vårt första mål.

Martin Christensen hade svårt att ta sig igenom ett lågt Falkenberg och blev lite för stillastående, men lyckades trä in några bollar framför mål och jobbade okej defensivt.

Mohammed Abubakari följde upp med en ny strong insats på innermittfältet och försökte sätta fart på spelet. Mommo slog långbollen som öppnade upp för 2–0-målet.

Daniel Sjölund var lite för omständlig vid några moment vilket drog ned passningstempot, men han höll igång spelet och hade tålamod vilket till sist gav utdelning genom en mycket fin boll fram till John Owoeris 1–0-mål.

Kristian Bergström hittade spelvägar på vänsterkanten, även om han hade kunnat bredda lite mer och spelat snabbare.

Ricardo Santos stod inte riktigt att känn igen mot de två tidigare matcherna. Brassen såg lite seg ut och var inte riktigt på tå när chanserna dök upp, men var ändå viktig med sitt huvudspel och låg bakom det andra målet.

Victor Sköld hade ett par hyggliga lägen mot sitt gamla lag, men fick inte dit bollarna och hittade inte riktigt rätt i övrigt heller.

Imad Zatara kom in istället för Victor till den andra halvleken och tillförde med sin teknik och löpvilja. Det var riktigt roligt att se att Imad lärt av kalmarmatchen, när han jobbade hem, täckte inlägg på ett föredömligt sätt och styrde bollen till Mohammed Abubakari. Zatara satte sedan full fart framåt och belönades genom att få tillbaka bollen framför mål och tryckte in sitt första allsvenska mål för året.

Simon Skrabb hoppade också in för tredje gången i Allsvenskan, först till höger på mittfältet och sedan till vänster. Några fina inlägg sveptes in och finländaren spelade fram Daniel Sjölund som assisterade till första målet, men 19-åringen kan ännu mer.

John Owoeri kom in i den 74:e minuten och var en pigg injektion i året första allsvenska match. Nigerianen låg bakom väldigt mycket under sina 20 minuter, skulle fått en straff, gjorde ett fint mål och assisterade väl till det andra. Det var riktigt roligt att se den energi som John tillförde, som vi inte har sett vid hans framträdanden i U21. Insatsen bäddade för de tre poängen och lovar gott inför framtiden.

I de tre första matcherna av Allsvenskan har vi haft exakt samma startelva, men det är inte självklart att det även blir en fjärde match med samma elva. Mot IFK Göteborg på torsdag kan det behövas extra speed i omställningarna, som Imad Zatara och John Owoeri kan bidra med.

Sju poäng på de tre första matcherna är ett bra facit. Falkenberg hemma ska vi naturligtvis vinna över och mot topptippade Elfsborg bör vi också vinna hemma för att själva vara med i toppstriden. En poäng borta mot Kalmar, som också tippas vara med och slåss om medaljerna är också ett bra resultat.

Tack vare sju poäng av nio möjliga ligger vi tvåa i Allsvenskan efter Malmö FF. Redan på torsdag fortsätter Allsvenskan med match borta mot IFK Göteborg. Tveka inte utan följ med på bussresan.

Laget behöver allt stöd både på hemmaplan och på bortaplan. När det gäller publikintäkterna på hemmaplan så är det också en oerhört viktig del av föreningens ekonomi. Att vi inte ens var 3 000 åskådare som bevittnar vårt allsvenska topplag är mycket sorgligt. Vi har alla ett gemensamt ansvar för vår älskade förening och att gå på hemmamatcherna är naturligtvis en av de viktigaste åtagandena.