Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 19 augusti 2012

Skönt cupavancemang

Vi hoppades på ett tryggt avancemang utan att vi skulle få slita allt för mycket med förlängning och andra svårigheter. Önskan gick i uppfyllelse när vi i stort sätt avgjort tillställningen efter den första akten med en 3–0-ledning. Ställning stod sig sedan tiden ut.

Jag hade väntat hårdare motstånd av Skövde AIK (topplag i division I Södra) som jag trodde skulle ha stor vilja och energi från start, men vi sattes aldrig på några större prov. Skövde spelade naivt genom att hålla backlinjen väldigt högt och vi kom gång på gång igenom med många frilägen.

Det var riktigt skönt att Oscar Möller på ett enkelt sätt kunde rulla in bollen i den nionde minuten då han, efter en fin boll av Mohammed Abubakari, kom fri från halva plan och eftersom målvakten Mirza Kalijundzic var passiv var det en enkel match att rulla in 1–0. Men visst borde Möller ha gjort något mer mål efter ytterligare två frilägen redan i den första halvleken.

Jobbigt har det varit för Viktor Prodell och jobbigt var det också i början på matchen då Proddan brände två frilägen. Men efter Mohammed Abubakaris kalashörna från vänster nickade Viktor in 2–0 i den 38:e minuten efter fint häng och beslutsamhet vid den bortre stolpen. Minuten senare förvaltade sedan Viktor frispelningen från Kristian Bergström på bästa sätt genom att rulla in 3–0 via den bortre (vänstra ) stolpen.

I den andra halvleken skapade vi inte någon riktig målchans och Andreas Thomsson berättade att det var meningen att vi skulle vara professionella och spela av matchen. Inte mig emot. Avancemanget var förstås det viktigaste, även om det hade varit kul om vi gjort något mål i den andra halvleken också.

I den första halvleken spelade vi stundtals bra fotboll med snabbt och vägvinnande passningsspel och segerreceptet var djupledsbollar bakom Skövdes backlinje. Det ska också sägas att planen inte var helt lättspelad med en del ojämnheter och en matta med ganska långt gräs. Försvarsspelet var också tryggt och hemmalaget gavs aldrig någon riktig chans att komma in i matchen.

Det var kul att Henrik Gustavsson fick hålla nollan i sin första A-lagsmatch sedan matchen hemma mot Häcken i början på maj. Fimpen sattes inte på några större prov förrän i slutskedet då han räddade ett avslut från nära håll, men var ändå delaktig i spelet med fötterna .

Anton Tinnerholm hade inga större svårigheter att hålla rent på sin kant och fick flera tillfällen att avancera på högerkanten.

Daniel Hallingström anpassade nickduellerna på ett bra sätt mot store Mårten Gustavsson och höll även ihop försvaret väl.

Det var bra att Alberis da Silva också fick speltid, då det har blivit mindre av den varan sedan Tom Petterson kommit in på allvar. Brassen klarade sig bra utan att glänsa.

Tom Pettersson spelade denna gång till vänster och det är bra att Tom får speltid på vänsterkanten för att vara beredd då Jesper Arvidsson inte är disponibel. Tom stötte också fram några gånger på kanten. Efter att Tom spelade hela U21-landskampen mot Rumänien i veckan var det naturligt att han fick vila sista 20 minuterna.

Imad Zatara fick chansen från start i A-laget för första gången och visade på goda offensiva kvaliteter med snabbhet och teknik i den första halvleken. Han provades aldrig riktigt i defensiven, men kunde gått in lite mer resolut i duellerna, speciellt i den andra akten. Helt klart har ändå Petrit Zhubi fått konkurrens på den högra mittfältsplatsen.

Mohammed Abubakari och Bruno Marinho fick chansen att spela ihop sig ytterligare på innermittfältet, vilket är positivt för framtiden. Båda svarade för ett fint defensivt arbete, med hög press på bollförarna. Mohammed stod dock för lite för många missade passningar men svarade också för två assist. Frispelningen till Oscar Möllers 1–0-mål var riktigt elegant och hörnan fram till Prodells 2–0 var väl slagen.

Med Mohammed vid fasta situationer kan vi förhöja kvaliteten. Precis som Tobias Nilsson slår Abubakari hårdare och flackare hörnor än Kristian Bergström.

Kristian Bergström svarade ånyo för ett stort arbete på sin vänsterkant, vann boll högt och frispelade våra forwards flera gånger. Skärpan i de fasta situationerna var dock inte den bästa.

Efter fyra matcher utan målkänning fick nu äntligen Viktor Prodell göra mål igen. Två gånger om dessutom. Ett hörnmål på nick och en bra djupledslöpning och vass avslutning via stolpen, var två fina mål, som är fint att ta med sig inför fortsättningen.

Det bar också viktigt att Oscar Möller fick rikligt med speltid på sin klart bästa position som forward. U21-spelet har gått lite i stå, nu när det var mer allvar och Oscar dessutom gjorde ett fint frilägesmål fick han extra energi,som så väl behövs i höst.


Petrit Zhubi hoppade in på topp istället för Oscar Möller, men kom inte riktigt till även om han vara nära att helt på egen hand ta sig igenom vid ett tillfälle.

Erik Moberg gjorde glädjande nog A-lagscomeback efter ett halvårs frånvaro. Moberg hade inga större problem att hålla rent på sin vänsterkant och var delaktig i passningsspelet framåt.

Amir Suljic bytte av Bruno Marinho i slutet och spelade kontrollerat.


Magnus Eriksson fanns på bänken men behövde inte hoppa in. Det fanns liksom ingen anledning att riskera nåt. Om vi däremot hade legat under hade han säkert bytts in.


Lottningen till gruppspelet i Svenska Cupen kommer preliminärt att avgöras i december. De 32 kvarvarande lagen kommer då att fördelas i åtta grupper á fyra lag, där lagen seedas efter tabellplacering. Gruppspelet avgörs under mars månad. Om vi når en placering på den övre halvan i Allsvenskan får vi två hemmamatcher i gruppspelet och möter den svåraste konkurrenten, på förhand, hemma i sista omgången. Detta under förutsättning att vi inte möter två lag utanför elitfotbollen, vilket inte är sannolikt eftersom det krävs att minst fem av de sex kvarvarande allsvenska lagen, som ännu inte har spelat sin match i omgång två, blir utslagna.


Med möjlighet till två matcher hemma på Kopparvallens konstgräs har vi goda förutsättningar att nå kvartsfinalen och når vi bara dit kan vi gå hela vägen mot en efterlängtad cuptitel och spel i Europa League. Att det går att nå europacupspel den vägen vet vi med cupfinal 2005 och uefacupspel 2006.

Men nu kan vi lägga cupspelet åt sidan för i år och inrikta oss på Allsvenskan. Nästa måndag återstartar seriespelet igen med derbymatch hemma mot IFK Norrköping. Det finns fortfarande ståplatsbiljetter kvar. Har du inte skaffat din biljett ännu så är det läge att göra detta.


Matchfakta
Skövde AIK – Åtvidabergs FF 0–3 (0–3)
0–1 (  9) Oscar Möller (Mohammed Abubakari)
0–2 (38) Viktor Prodell (Mohammed Abubakari)
0–3 (39) Viktor Prodell (Kristian Bergström)
Varningar ÅFF: inga 
Domare: Antii Kanerva, Olofstorp
Publik: 590

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Tom Pettersson (ut 77) –
Imad Zatara, Mohammed Abubakari, Bruno Marinhio (ut 84), Kristian Bergström –
Viktor Prodell, Oscar Möller (ut 72).

Inbytta ersättare: Petrit Zhubi (in 72), Erik Moberg (in 77), Amir Suljic (in 84).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Allan Olesen, Emmanuel Dogbe, Magnus Eriksson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.